Zber munície sa im stal osudným. Svidnícki policajti zasahovali pri nehode Poliakov.

27.10.2008 Celý región

Zber munície sa im stal osudným: Včera, 26. 10. 2008 asi o 18. 00 h za doposiaľ presne nezistených okolností v obci Medvedie, okr. Svidník za budovou obecného úradu na trávniku pri manipulácii s neznámou výbušninou došlo k ...
Na následky poranení 41 ročný muž - občan ČR z okresu Uherské Hradište na mieste zomrel.
Už nebohý muž spolu s ďalšími dvoma občanmi ČR ( 49 ročným a 41 ročným), v okolí obce Mevedie, okr. Svidník za pomoci kovohľadacích zariadení (tzv. detektorov) prehľadávali okolie a zbierali muníciu.
Svidnícki policajti pri ohliadke našli u nich niekoľko desiatok rôzneho pechotného streliva, zásobník guľometu so strelivom z 2. svetovej vojny, strelnú zbraň, zapaľovače z delostreleckých mín, ručný granát, ale aj náboje povojnovej výroby, ktoré prechovávali v osobnom aute a iné zakázané strelivo.
vyšetrujú Svidnícki policajti.

Svidnícki policajti zasahovali pri nehode Poliakov
V piatok 24.10.2008 o 19.40 h Svidnícki policajti obdržali od poľských kolegov z Barwinku informáciu o nehode auta, na trase zo Svidníka do Prešova. V havarovanom vozidle sa nachádzali dvaja Poľskí občania a auto malo byť prevrátené na streche niekde v lesnom poraste mimo cesty. Operačný dôstojník zo Svidníka okamžite vyslal policajnú hliadku.
Po prevzatí tohto oznámenia hliadka urýchlene išla smerom z mesta Svidník na horský prechod Šarišský Štiavnik, kde podľa uváženia hliadky bolo najpravdepodobnejšie miesto dopravnej nehody. Po príchode na horský prechod Šarišský Štiavnik na v poradí druhú zákrutu z horizontu horského prechodu smerom na Prešov policajti zbadali , že pri konci zvodidiel je ohnutá značka, ktorá označuje ostrú zákrutu. Zastavili a ručnými svietidlami svietili dole šikmým zrazom, kde zazreli vo vzdialenosti cca asi 40 m vozidlo na streche. Urýchlene informovali operačné stredisko Svidník, aby poslali záchranné zložky na už upresnené miesto dopravnej nehody.
Jednalo sa o vozidlo Opel Vectra kombi, ktoré bolo prevrátené na streche v rokline prednou časťou bližšie k ceste. S policajtmi komunikoval pán, ktorý sa nemohol dostať z vozidla a uviedol, že vo vozidle sú dvaja - on je v poriadku, ale pani je vo vozidle zakliesnená. Keďže sa policajtom ináč nepodarilo otvoriť auto museli rozbiť okno na strane vodiča služobnou zbraňou. Po rozbití okna z vozidla vyšiel občan Poľskej republiky, ktorý uviedol, že je v poriadku, len aby pomohli pani Alžbete, ktorá je vo vozidle a je astmatička.
V rukách držala spray na uľahčenie dýchania. Žena ležala hlavou dole, kde hlavu mala zatlačenú do zeminy, nakoľko bolo rozbité okno na jej strane a nohy mala hore. Menovaná sa sťažovala na bolesti v oblasti hrudníka a na zlé dýchanie. Následne jeden z policajtov rukou vyhrabal zeminu spod hlavy uvolnil jej hlavu a opatrne jej dal nohy dole, aby sa jej prekrvilo telo. Po tomto menovanú opatrne vytiahli von z vozidla. Dali ju ľahnúť vedľa vozidla a ukľudňovali, že všetko bude v poriadku. Po vytiahnutí osádky z vozidla sa už dole roklinou spúšťali hasiči spolu so záchranármi, ktorí poskytli osobám nehody prvú pomoc a policajti im pri tom pomáhali. Následne spolu aj s hasičmi vyniesli osoby k sanitke na cestu. Po tomto sanitky odviezli účastníkov DN do NsP vo Svidníku a ostali zabezpečovať miesto dopravnej nehody.
 

Vyberte región